Az aljzatbeton szintén nagy felület otthonunkban. Amennyiben nincs kellő hőszigeteléssel ellátva a meleg elszökik. Első sorban oldalra a lábazatra. A hőképen úgy látszik, mint egy radiátor. Ugyan olyan piros. A képen még az is megfigyelhető, meddig melegíti át a betonjárdát. Egyedüli előnye, hogy ezen a részen a járdát a hótól nem kell letakarítani.

Ezért kell a lábazatot min. 10 cm. vastag lábazati hőszigeteléssel ellátni. Hogy zokniban is jól érezzük magunkat otthon, a padló  (kövezet, parketta, stb.) alatt, szintén 10 cm.vastagságú lépésálló hőszigetelést javaslok. Ezt utólag persze elég nehéz kivitelezni, azonban az új építésű ingatlanoknál már komolyan figyelembe kell venni.
Lényeges, hogy a lábazati hőszigetelést, ne a járda szintjéről indítsuk, hanem min. 30 cm-el a járdaszint alól.  Persze ez utólagos lábazati hőszigetelésnél elég nehéz ezt megoldani. A képen ezt látjuk, hogy a lábazatot utólagosan hőszigetelték, azt a járdáról indították. Így kisebb felületen ” fűti “meg a járdát. Padlófűtésnél pedig még hatékonyabban oda kell erre figyelni.